Histoire & Label Rouge (nl)

GESCHIEDENIS & LABEL ROUGE

Van 1959 tot 1965, van de geboorte tot de erkenning

De gele kip is in de jaren 50 in het hart van dit prachtig bos van de Landes geboren. Zijn miljoen hectaren dennen, varens, schaduw, zon, zuiver zuurstof gekomen door de winden van de Atlantische oceaan.

Enkele oudere harsaftappers (saptrekkers voor de nijverheid) waarvan het beroep verdwijnt door de komst van olieproducten beslissen gevogelte te kweken en hun bos te beschermen. Zij ontwikkelen dan een unieke kweekmethode die mogelijk maakt het gevogelte te verplaatsen om het onderhout te onderhouden, het kweken in het bos aan te passen zonder de bomen om te hakken, aanwezige grondstoffen gebruiken zonder ze uit te putten en de investeringen zoveel mogelijk te beperken. Hoe? Dankzij de uitvinding van de MARENSINE, een mobiel kippenhok dat de kip vrij laat te scharrelen in het bos waar hij wilt.

Het is de geboorte van het traditionele kweken van de Landes met vrije uitloop, waarborg van een rustieke goede smaak die natuurlijk is en nog steeds vandaag geapprecieerd.

In 1959 stichten de broedruimtehouders, kwekers en een poelier, Mr Albert Marie de “Vakbond van de Gele Kip uit de Landes” om een duurzame inkomen aan de kwekers te garanderen en een onveranderlijke kwaliteit van het gevogelte. Daarna zal de vestiging Fermiers Landais worden.

Zo begint het succes van ons lekker gevogelte.

Marensine et poulets en liberté

1965 eerste Label Rouge van de geschiedenis

“Schrijven wat men doet, doen wat men schrijft”, het lastenboek van de eerste Label Rouge is in 1965 opgesteld om het gebruik in eer te houden. De Label 001-65 is aan de gele Hoevekip uit de Landes toegekend.

In 1965 is ons gevogelte het eerste in Frankrijk dat de beroemde “LABEL ROUGE” behaalt. Hij garandeert de superieure smaakkwaliteiten van een product en de door de Franse staat gehomologeerde voedingsveiligheid, land waar de traceerbaarheid van het gevogelte de meeste diepgaand is.

50 jaar later heeft Marie Hot haar voorsprong en een ongeëvenaarde kwaliteitsniveau kunnen houden.

Zo bestaan vandaag het vrucht van 2 unieke handigheden voort.

• De gevogeltekeus: plaatselijke kwekers, kweek met vrije uitloop, dierenwelzijn, gezonde voeding, puur en beschermd gebied.

• la préparation : tri tout au long de la chaîne, calibrage, effilage, parage manuel des découpes, priorité au travail manuel.